Posted by: ilovedubrovnik | 2012/04/16

De Dubrovnik a Split, el sud de Dalmàcia (Catalan)

De Dubrovnik a Split, el sud de Dalmàcia. (CATALAN)

Dubrovnik to Split, southern Dalmatia

Dubrovnik to Split, southern Dalmatia

Si estàs pensant en agafar-te unes vacances on gaudir d’entorns naturals verges, ciutats amb història, pobles encantadors i rutes fantàstiques, vine a Dalmàcia. De Dubrovnik a Split, o a la inversa, t’aconsello la següent ruta, que jo mateix he tingut el plaer de fruir durant els últims sis anys, en els quals el sud de Dalmàcia s’ha convertit en una de les meves llars…

Dubrovnik. Patrimoni mundial de la UNESCO. Imprescindible recórrer les seves muralles, els seus carrers, el seu port … i agafar el vaixell que en 15 minuts ens deixarà a Lokrum. Tot amb calma, deixant-se impregnar pel ritme assossegat de la seva gent, gaudint d’un bon cafè en una de les infinites terrasses, perdent-se pels carrerons estrets del seu costat oest, menys concorregudes … Des de Dubrovnik es poden fer excursions a diverses illes de la zona: Lopud (amb una bonica platja de sorra blanca, massa concorreguda pel meu gust, però molt bonica), Šipan, Koločep … Trobareu moltes agències en el mateix port del casc antic que ofereixen excursions d’un dia per aquestes illes, encara que jo no aconsellaria fer-ho d’aquesta forma, ja que t’obliga a estar tot el dia amb el mateix vaixell i el mateix grup de gent …Millor agafar un ferri de línia des del port nou (Gruž), més barat i més independent.

Des del port nou també podem prendre un fast ferry que ens portarà a Mljet, sortint al matí i tornant a la tarda.

Tota la informació de ferries a: http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1304

Dubrovnik mereix una visita tranquil·la, així que us aconsello allotjar-vos al casc antic.

Des de Dubrovnik podeu desplaçar-vos en ferry enllaçant les diferents illes: Mljet, KorčulaHvarBrač, fins a arribar a Split, o bé fer un combinat de carretera i ferries, passant per la península de Pelješac, que pot resultar més enriquidor i menys estressant.

Com que a mi no m’agrada estressar-me, us proposo la ruta mixta per carretera i ferries. Cal tenir en compte que els ferries a l’estiu estan força sol·licitats, i si aneu amb cotxe haureu de col·locar-vos a la cua amb força antelació…

Aquí teniu la meva proposta, que ja han provat diversos amics i coneguts meus i sempre han quedat sorpresos i meravellats i amb ganes de tornar-hi!

De Dubrovnik agafem el cotxe (també es pot agafar l’autobús en direcció a Vela Luka – Korčula), en direcció a Split. La carretera voreja tota la costa, i passareu per infinitat de poblets i platgetes… a les que podem aturar-nos. On si que us haureu d’aturar és a Trsteno, on es troba l’ARBORETUM, preciós jardí ple d’arbres antiquíssims. Ja a l’entrada del poble, al costat de la carretera, veureu dos enormes plàtans orientals de més de 400 anys d’edat i 50 metres d’alçada …Cada vegada que passo per allà procuro aturar-me i observar-los uns instants…

Ston. La segona muralla més llarga del món després de la muralla de la Xina … Sí! És veritat. També podeu visitar les Salines, els cultius d’ostres… i Mali Ston, una petita meravella, on a més hi ha molt bons restaurants. Abans d’arribar a Ston, ja podeu aturar-vos a Mali Ston, val la pena. I no oblideu provar les ostres!

Mljet. Aquesta illa conté al seu interior una zona natural protegida preciosa, que es pot visitar. Amb una illa dins l’illa. Tot molt ben organitzat. S’arriba al port de Polače des Dubrovnik amb ferry o bé des de Trstenik (a la península de Pelješac). En aquesta ruta que estem fent ho farem des de Trstenik. Embarquem a Trstenik sense cotxe, ja que el vaixell és petit i arribem a Polače. A un centenar de metres d’on ens deixa el vaixell hi ha la caseta d’entrada al parc, on podem comprar els tiquets d’accés i una furgoneta ens portarà fins a l’interior del parc. També podem anar amb bicicleta (per la carretera) o a peu. Jo us aconsello llogar la bicicleta ja una vegada a l’interior del parc. Per l’interior del parc també circulen barquetes que ens portaran fins a l’illa dins l’illa.

Pelješac. La península de Pelješac ofereix multitud de pobles i zones que val la pena visitar, com Žuljana, Kuna, Trstenik, Trpanj, Lovište, Orebić … Si us agrada el senderisme us recomano pujar a l’ermita de Sant Jordi (Sveti Juraj) des de Potomje, des d’on tindreu unes vistes esplèndides de la península, i de les illes de Mljet, Korčula i Lastovo … Només heu d’arribar a l’església del poble de Potomje a peu i des d’allà surt un caminet cap a la cresta (alçada d’uns 200 metres …). Aneu en compte perquè no està indicat, però podeu preguntar i ja veureu que és fàcil. De tota manera tinc pendent demanar que s’indiqui millor el camí…

Zona del catalogat com a millor vi de Croàcia (Denominació d’origen DINGAČ), podeu visitar els cellers de Potomje, i la zona vinícola de Dingač, amb precioses vessants de vinyes que baixen cap al mar. No us ho perdeu.

Us recomano arribar en cotxe fins Lovište, on s’acaba la península, i gaudir del camí que us ha portat fins allà …

Korčula. Des d’Orebić embarquem amb el cotxe cap a la ciutat de Korčula (a l’illa de Korčula). Ciutat emmurallada, coqueta i petitona … molt bonica. La ciutat on va néixer Marco Polo. L’illa també és preciosa, i convé que us perdeu una mica per ella, pels seus pobles, però sobretot, per les seves platges… Des de Smokvica desvieu-vos per la carretera de la costa cap a Brna i seguiu en direcció cap a Vela Luka …

A Vela Luka podeu agafar el ferri cap a Hvar.

Hvar. Encara que el ferry us deixarà a ciutat de Hvar, heu de visitar també Stari Grad. Des de Stari Grad (a l’illa de Hvar) podeu anar a Split. Hvar és una illa esplèndida, amb bonics pobles, platges de sorra verges i un entorn natural únic. No us la perdeu, val la pena recórrer-la amb calma …

Tota la informació de ferries, a: http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1304

Brač. Múltiples opcions per arribar a Brač. Des de Hvar o des de Split. Una altra illa fantàstica. Aquí teniu platgetes al llarg de la costa. Si mireu per internet veureu moltes fotos de la platja de BOL, platja que canvia segons bufi el vent… Depèn de les vostres intencions, com a Hvar, podreu visitar poblets, fer senderisme, platja, etc …

Split. Acabar la ruta al palau de Dioclecià, entre milers d’anys d’història i milers de persones que hi segueixen vivint, és un somni. Què més us puc dir. Heu de descobrir-la! Però a més d’història, Split té un ritme endimoniat, amb ferries que van i vénen contínuament cap a Brač, Hvar, Korčula, … I a la nit un ambient fenomenal!

Altres llocs de la ruta per descobrir: (aquest estiu visitaré les següents illes. Ja us ho explicaré).

Vis.

Lastovo.

Jo us proposo aquesta ruta, encara que des de Dubrovnik s’obren moltes possibilitats: Cavtat, la zona de Konavle, Herzegovina, Mostar, Sarajevo (a Bòsnia), Kotor (a montenegro) … però això ja us ho explicaré en una altra ocasió!

Si tens comentaris, preguntes o necessites opinió, escriu el teu comentari i intentaré contestar el més aviat possible.

I a gaudir!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: